Prijsvraag inzending Maassilo Skybox

Maassilo Brand
Het voorstel tracht twee onbenutten kwaliteiten van de Maassilo te benutten, namelijk het grote dakoppervlak en het bijzondere uitzicht over de skyline van Rotterdam door een programma te introduceren die op deze kwaliteiten inspeelt door de Maassilo “brand” te versterken met een uitbreiding van de bestaande faciliteiten met ruimtes waarin een diversiteit aan activiteiten plaats kunnen vinden als vergaderen, “shortstay”, private dining en expositieruimte.

Concept “Het Appartement”
De activiteiten in deze ruimtes zijn karakteristiek aan woonachtige activiteiten waardoor de ruimtes geschikt zijn voor dag- en nachtprogrammas. Dit heeft als voordeel dat er een informele sfeer ontstaat in ruimtes welk vrij indeelbaar zijn en die aansluiten op de overige functies in het gebouw.

Culturele waarden
Het ontwerp versterkt de monumentalen waarden van de Maassilo deze zichtbaar te benadrukken door het appartement te laten contrasteren met de massieve bestaande bebouwing door de drie volumes op te tillen en als het ware in het gebouw te schuiven zodat de grandeur en monochromatische uitstraling van de Maassilo herkenbaar blijven.

Skybox met Lofts
De volumes waarin het nieuwe programma zich bevindt volgen de vorm van de silo zodat deze structuren zichtbaar worden op het dakoppervlak. Deze vormen zijn dan in balans met, en ondergeschikt aan het hoofdgebouw.

De skybox heeft een transparante gevel ten behoeve van het uitzicht, met als voordeel dat het volume overdag lijkt te verdwijnen en s’ nachts functioneert het als lichtbaken voor het gebouw. Door zijn positie op het noorden is het volume voorzien van drie lichthoven die daglicht tot in de skybox en passage daaronder brengen.

Het dakvlak wordt getransformeerd tot daktuin met daarop paviljoens, die vrij indeelbaar zijn voor bijvoorbeeld expositie, private dining, theehuis of kas, een grote horecagelegenheid als grote publiekstrekker. Al deze elementen zijn verbonden door een boardwalk die eveneens naar een unieke uitkijkpunt op het dak leidt.

Status

Shortlisted voor de laatste vijf