Renovatie appartement; Riverside Tower, Linkeroever, Antwerpen

Het appartement is gelegen in de Riverside Tower op de Linkeroever in Antwerpen. De toren werd in 1967 ontworpen door Leon Stynen samen met Paul de Meyer. De oorspronkelijke plattegrond had de slaapkamers georiënteerd op het historische stadscentrum, met de keuken en de woonkamer met uitzicht op de bocht van de Schelte welke vandaag wordt gedomineerd door de haventerminals en industrieel complex.

Het concept voor de renovatie was om het appartement te reorganiseren om een meer open en lichter gevulde ruimte te creëren met een open keuken en woonkamer met uitzicht op het historische stadscentrum. Aan de andere zijde zijn twee slaapkamers gecreëerd waarvan één met badkamer ensuite en een studeerkamer met een eigen buitenruimte.

De originele verlaagde plafonds werden verwijderd om de betonnen hoofdstructuur te onthullen. Deze structuur werd het raster waarop de nieuwe plattegrond was georganiseerd. Door het minimale materiaalpalet van gestuukte witte muren en plafonds en de geïntegreerde kasten voelde de ruimte groots aan. Hierbij wordt het op maat gemaakte keukeneiland als meubelstuk in de woonkamer gezien. De keukenapparatuur en opslag zijn weggewerkt, als het waren, in de muur waarbij ook ruimte is gecreëerd voor een walk-in pantry. De badkamers volgen de minimale esthetiek van de woonruimtes met een betonnen pleisterafwerking en op maat gemaakte wastafels.

Status

Gerealiseerd 2023